Zgodovina

Začetki 

Svojo pot so DMŽ začele leta 1984, ko je njihov ustanovitelj španski kapucin br. Ignacio Larrañaga (1928–2013) zaradi svojega pastoralnega poslanstva obhodil številne dežele sveta in začutil potrebo pomagati ljudem vstopiti v osebni odnos z Bogom, z namenom, da bi iz vsakega kristjana oblikoval Gospodovega prijatelja in učenca. Od takrat so se Delavnice molitve in življenja razširile po vseh celinah, število ljudi, ki so deležni sadov tega služenja, pa gre v milijone.

Program Delavnic je razvil kapucinski brat Ignacio Larrañaga tako, da je več let s skupinami udeležencev oblikoval vsebino oznanil, preizkušal posamezne življenjske drže in razne molitvene načine. Obdržal je tiste, ki so prinašale največje pozitivne spremembe v življenja udeležencev. Da je program DMŽ kakovosten in zaupanja vreden, dokazuje tudi dejstvo, da  je Delavnice leta 2002 potrdil Papeški svet za laike. 

Služenje Delavnic molitve in življenja, ki ga je Sveti sedež priznal in odobril leta 1997 ter z dekretom papeškega sveta za laike 4. oktobra 2002 potrdil, pomeni vrh in krono vsega apostolskega delovanja br. Ignacia Larrañaga. Sveti sedež in škofje so opazili in visoko cenijo njegove sadove in neverjetno moč širjenja.

Več kot 19.000 voditeljev po vsem svetu preko DMŽ uči ljudi moliti na izkustven in postopen način; uvajajo jih v bogoslužje in zakramentalno življenje. V Sloveniji obstaja to služenje že več kot 25 let.

V Sloveniji

Začetki DMŽ v Sloveniji segajo v leto 1994, za kar je zaslužen kapucin br. Štefan Kožuh. Danes delujejo v vseh slovenskih škofijah. Ponujamo le skromno pomoč škofom pri njihovem poslanstvu evangelizacije.

Začetkov DMŽ v Sloveniji se br. Štefan Kožuh spominja takole:

Od vsega začetka naše poti vsajanja DMŽ v slovenski prostor je mogoče zelo jasno spoznavati Gospodovo roko, ki je vodila naše korake. Vse skupaj se je začelo ob srečanju s prijateljem iz Perugie, s katerim sva se za nekaj minut dobila pri Sveti Mariji Angelski v Porcijunkuli. Takrat mi je omenil, da kot voditelj sodeluje v DMŽ. Ko mi je na moja vprašanja v bežnih obrisih predstavil delo Delavnic, sem se zanjo takoj navdušil. Priznati moram, da sem, kljub redovni vzgoji, že dalj časa iskal dobro organizirano in vodeno uvajanje v molitev.

Po predstavitvenem srečanju s sestro Mario Elvezio Furlan in njeno sestro Nicolino v kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu marca 1993, ki se ga je udeležilo deset bratov kapucinov, en brat frančiškan in pet laikov, so se začele stvari hitro odvijati. Navdušena skupina je prejela vse potrebne materiale v italijanščini in vneto začela s prevajanjem. Poleg tega pa so si prizadevali, da bi vsebino DMŽ vnesli v svoje vsakdanje življenje. Notranjo gotovost jim je oplemenitila še udeležba treh bratov kapucinov na Izkušnji Boga v Rimu, ki jo je vodil sam br. Ignacio Larrañaga.

»Prvo DMŽ smo začeli 26. februarja 1994 v Ljubljani, človeško gledano z rahlo negotovostjo, vendar v trdnem prepričanju, da je z nami Gospod, za katerega delo zastavljamo naše šibke moči. Delo te prve DMŽ v Sloveniji, ki sva jo vodila skupaj z br. Markom Senico, je potekalo umirjeno in v veliki zavzetosti vseh 23 udeležencev,« se še spominja br. Štefan Kožuh.

Začetni zagon se je v letu 1995 razplamtel, zajel lepo število vernikov in naletel na pozitivne odzive.

Jeseni l. 1996 se je nekaj voditeljev udeležilo srečanja Izkušnja Boga v Assisiju in se tako prvič srečalo z br. Ignaciem Larrañago in takratno consko koordinatorko.

Maja l. 1997 je bila sklicana prva narodna skupščina DMŽ v Vipavskem Križu. Vodstvo se je povezalo s Cerkvijo na Slovenskem in je obiskalo vse tri škofe ordinarije, ki so služenje DMŽ podprli. Takratni nadškof Franc Rode je nagovoril voditelje z besedami: »Vi ste tisti, ki boste preorali ledino slovenske zemlje, da bo moglo spet vzkliti Življenje v svetu, ki se oddaljuje od krščanskega življenja in vrednot.«

Poseben pečat je letu 1998 vtisnil obisk br. Ignacia v Sloveniji in njegovo srečanje z vsemi voditelji. Z veseljem ga je sprejel tudi tedanji ljubljanski nadškof Franc Rode. Na Teološki fakulteti pa so voditelji pripravili tudi odprto srečanje za vse ljudi, kjer je br. Ignacio predstavil duhovnost DMŽ. Srečanje je doživelo medijsko odmevnost v katoliškem tisku in povečalo zanimanje za DMŽ.

V letu 2001 je potekalo 5 srečanj Izkušnja Boga. Štiri je vodil br. Štefan Kožuh, eno pa v Celju pri Sv. Jožefu sam br. Ignacio Larrañaga. Kasneje je br. Ignacio v Celju vodil Izkušnjo Boga še leta 2011.

Srečanje slovenskih voditeljev z Larranago v Assisiju 2012
Srečanje slovenskih voditeljev z Larranago v Assisiju 2012

Vsa leta do danes so zaznamovana z neutrudnim in ponižnim delom laikov in nekaterih redovnikov po celotni Sloveniji, ki so s svojo osebno molitvijo in nenehnim spreobračanjem ter delovanjem Jezusovi zvesti pričevalci.

Ponujamo le skromno pomoč škofom pri njihovem poslanstvu evangelizacije.

Ti, s katerimi sem govoril, so mi rekli, da so v molitvi in v osebnem odnosu do molitve odkrili novo vrednost in nov svet skrivnosti Boga. Prepričan sem, da bo to delo v Cerkvi naredilo še veliko dobrega in bo, primerno časom, v katerih živimo, dalo odgovor na potrebe sodobnega človeka.

duhovnik Tone Kompare (p. Ignacio Larrañaga: Pričevanja pred Svetim sedežem, 2002)