Tečaj za zakonce v sklopu Delavnic molitve in življenja

Darilo drug drugemu

Tečaj za zakonce

»Danes je bolj kot kdaj prej nujno, da s kreativnostjo in inovativnostjo utrdimo sveto institucijo zakona,« je zapisal p. Ignacio Larrañaga (+2013), ustanovitelj Delavnic molitve in življenja. »Mi smo šibki in nepomembni pred poplavo komunikacijskih medijev, ki preplavljajo svet in ga uničujejo. Ni pomembno. Če nam uspe rešiti par parov, bo naš trud poplačan.« Po več kot 50-letnem duhovništvu je v njem dozorelo spoznanje, da je naredil nekaj za vzpostavitev harmonije in zrelost številnih parov. Nastal je brezplačni Tečaj za zakonce, ki ga od pomladi 2016 na slovenskih tleh uvajata voditelja Sonja in Iztok Topler. Lep odziv in udeležba že na drugem tečaju pri nas pa potrjuje, da odgovarja na potrebe zakoncev in daje zakonskemu življenju novo svežino.

Tečaj obsega šest srečanj, enkrat na teden po dve uri. Srečanja so namenjena parom, ki imajo že večletno izkušnjo zakonskega življenja, sodelujejo pa lahko tudi pari, ki niso poročeni in imajo za sabo že več let skupnega življenja. Tečaja se udeležijo pari, vedno mož in žena skupaj.

Na vsakem od srečanj obravnavajo nekaj tem, 45 minut pa se par na samem pogovarja ob pripravljenih vprašanjih in od enega do drugega srečanja nadaljuje z vsakodnevnimi pogovori s pomočjo delovnih pol in navodil.

 

Šola komunikacije

Na prvem srečanju se pari seznanijo s tem, kaj želi tečaj doseči, spregovorijo o svobodi in kako je, če v zakonu pride do podrejenosti in nadrejenosti, o egoizmu v zakonskem življenju, biti to, kar si, in videti v drugem, kar je, da oba rasteta. Srečanje želi doseči komunikacijo med zakoncema, pogovor in vzbuditi navdušenje ter obnoviti prvo ljubezen med njima z vsakdanjim pogovorom 45 minut na dan, pet dni v tednu. V pogovor je vključena tudi molitev. Vedno gre za pogovor med zakoncema, to je »njun sveti čas«.

Na drugem srečanju se ustavijo ob komunikaciji, težavah, ki niso rešene, o tabu temah in kako je, če sta zakonca odsotna drug za drugega, t.j. čeprav živita skupaj, nista skupaj.

Kaj je resnična ljubezen, pa je tema tretjega srečanja. Če se na začetku ni zgodila bližina med zakoncema, potem njuna zveza ne bo stabilna in srečna, kot pravi Larrañaga.

Pari dobijo takoj na začetku malo pedagogiko za pogovor, dvanajst točk, ki jim pomaga slišati in razumeti drug drugega.

 

Ljubezen je …

Četrto srečanje govori o darovanjski ljubezni – umreti samemu sebi. Največja sovražnika sta egoizem in rutina, zato na srečanju spodbudijo k malim pozornostim drug drugemu, ki bogatijo skupno življenje in stopijo v bitko z rutino, ki se neopazno prikrade.

Na petem srečanju spregovorijo o različnosti osebnosti in karakterjev zakoncev, kako se soočiti z zamerljivimi lastnostmi in o zlatem pravilu, da zakonca ne gresta spat, če se prej nista pomirila. Peto srečanje je mala šola odpuščanja, spregovorijo pa tudi o ljubosumju, nezvestobi in izpostavijo vrednost prizadevanja za zvestobo.

Nujnost vključitve Boga v zakonsko življenje je tema šestega srečanja. Na tečaju se zakonca naučita pogovarjati, odnos z Bogom pa lahko potem poglabljata v Delavnicah molitve in življenja. Kot za piko na i na koncu tečaja obnovijo poročne obljube.

 

Mala pedagogika za dialog med zakoncema

 • Treba si je vzeti čas za drugega.
 • Veliko ponižnosti in odkritosti.
 • Pogovarjati se pomeni znati poslušati s srcem. To pomeni dobronamerno in z naklonjenostjo.
 • Ne žalite zakonca med pogovorom.
 • Povsem nadzorujte vašo živčnost.
 • Potrpežljivost.
 • Dovolite, da se drugi svobodno izraža; ne prekinjajte ga.
 • Ne jezite se in ne počutite se ogroženo.
 • Ves čas se zavedajte, da ima tudi drugi zakonec dobre namene in da bi rad rešil težavo.
 • Ne branite vašega stališča z dokazovanjem, da ste imeli prav in se je drugi motil.
 • Da ne bi zveneli očitajoče, uporabljajte izraze: »všeč bi mi bilo«, »potrebujem te«.

 

****

Odmevi udeležencev Tečaja za zakonce

O vsebini srečanj, procesih, ki se tekom srečanj sprožijo in odvijejo, pa tudi o naporu, ki je bil potreben, da so na srečanjih vztrajali …

 

Večkrat sedeva k Jezusovim nogam

Tečaj nama je bil dar – darilo drug drugemu, ko sva si zavestno in z namenom vzela čas, da poiščeva »prvo ljubezen«, ki naju je pripeljala v zakon. Vsaka tema nama je na poseben način odprla obzorje in zavedanje, da je to milostni čas, ko pogledava prehojeno pot in iščeva osvežitve danih obljub in življenja v polnosti.

Imela sva občutek, da se veliko pogovarjava in da pri nama »tabu« teme ne obstajajo. A ko sva se vsakodnevno ustavljala ob temi in vprašanjih, sva ugotavljala, da so teme, o katerih sva redko kaj spregovorila ali pa se nama ni zdelo potrebno. Posebej so nama odprla nova obzorja teme o odpuščanju in zdravljenju ran, o ljubezni in spolnosti – spoznala sva, da velikokrat ne rečeva drug drugemu, kar bi morala. Teme so naju naučile pogovarjati se o čutenju drugega, ki daje vsak dan novo svežino in globino najinemu odnosu.

Družinsko molitev sva prinesla v zakon že iz matične družine. Obiskovala sva Delavnice molitve in življenja in se naučila najti vsakodnevni »sveti čas«. V času tečaja sva dodala še »malo pedagogiko«, ki naju uči discipline, ponižnosti in pripravljenosti prisluhniti  drugemu. Vedno znova v molitvi spoznavava Njegovo bližino in skrb, ki naju združuje v zastonjski Ljubezni.

Tečaj je poglobil najin odnos. Večkrat se usedeva k Jezusovim nogam, premisliva dejanja in čutenja, spodrsljaje in napake! Potem je lažje in hitreje se najde korak k opravičenju, odpuščanju, pohvali, podaritvi in iskanju drobnih pozornosti.

Tečaj za zakonce bi priporočila vsakemu paru in tudi nama še kdaj! Zanimive teme in način, dobra priprava zakonca, ki vodita, sproščenost in osebno delo. Potrebno se je ustaviti pri sebi in »na novo« spoznati in odkriti, s kom živim svoj zakon, odkriti Ljubezen danih obljub, se ponovno zaljubiti in osvojiti ter na novo poročiti. Blagoslovljen čas za zakonca – splača se! Bogu hvala!

Irma in Jože Ornik iz Jakobskega Dola

 

Splača se!

Ko sva izvedela, da bo tečaj za zakonce potekal v domači župniji Mozirje, sva se odločila, da se ga udeleživa. Letos praznujeva že 40 let najine skupne poti. Ta tečaj pa naj bo zahvala in spodbuda za naprej.

Voditelja sta nas lepo sprejela in nagovorila. Kmalu sva spoznala, tako kot že prej na podobnih srečanjih, da se zakonci v življenju srečujemo s približno enakimi težavami, s katerimi se je treba soočiti, si vzeti čas za pogovor in iskanje rešitev.

Zelo pomembno je, da pri reševanju težav spustimo zraven Boga, ki nam odpušča, nam daje nove izzive in priložnosti. Tako kot vrtnar goji in zaliva rože, tako moramo zakonci gojiti in negovati našo ljubezen. Pri tem pa je neskončnega pomena naša vera in molitev. »Hvala staršem za ta dar!«

Je pa dobro, da zakonci dobimo kako spodbudo vsake toliko časa, da se ponovno prebudimo, da se zavemo, da je z božjo pomočjo vse lažje.

Najin odnos z Bogom je vseskozi dober. Res pa je, da se ob takšnih srečanjih zakoncev samo še poglablja in utrjuje. Srčno upava, da bova z molitvijo in božjo navzočnostjo še naprej varno krmarila najino barko. To iz srca želiva vsem zakoncem, ne glede na to, da se na naši poti pojavljajo zapreke.

In na koncu bi želela takšne in podobne tečaje priporočiti vsem zakoncem. Splača se! Če želite ohraniti in poglobiti vaš odnos, si vzemite čas za tak tečaj, za pogovor in molitev. Prepričajte se že na naslednjem tečaju!

Vida in Roman Čretnik iz Mozirja

 

Sprejemanje drug drugega

Hvaležna sva voditeljema Sonji in Iztoku, ki žrtvujeta nedelje in se vozita iz Vuhreda v Mozirje, kjer vodita Tečaj za zakonce.

Tečaj gotovo spodbuja najin pogovor in vodi od »navadnih« razgovorov (otroci, delo, načrti) do tem pogovora, katerih se verjetno ne bi dotaknila in prav to krepi najino bližino. Učiva sprejemati eden drugega v vsej različnosti.

Tečaj za zakonce spodbuja tudi najino zakonsko molitev, saj za »delo doma« dobimo napisane globoke molitve za zakonca, ki jih med tednom skupaj zmoliva.

Skupina parov, udeležencev tečaja, naju spodbuja k temu, da se trudiva in vztrajava v »svetem času«. Tečaj bi priporočala vsem parom, ki jim ni vseeno za njun odnos.

Lidija in Jani Slemenšek iz Mozirja

 

Neprecenljiv čas

????????????????????????????????????

Ko sva izvedela za ta tečaj, sva bila vesela, da se obeta nekaj za zakonce. Skupna srečanja so potekala enkrat tedensko, doma pa smo dnevno delali po navodilih. Ob treh predšolskih otrocih in številnih obveznostih nama je bil ta urnik zelo naporen, vendar sva vseeno vztrajala do konca. Vsak teden nama je bil izziv najti varstvo in čas za srečanja in delo v dvoje. Skupina parov je bila majhna in zelo raznolika glede na zakonski staž, vendar so bili z nama zelo potrpežljivi.

Iz vsebine nama je še posebej ostalo v spominu zdravljenje rutine, navodila za miren in spoštljiv pogovor, izmenjajoče branje in presenetljiva misel: »Kjer je razumevanje, odpuščanje ni več potrebno.« Všeč nama je bilo, da je bilo delo v paru pripravljeno za vsak dan. Včasih sva si količino dela prilagodila glede na okoliščine. Vsako tedensko srečanje je bilo za naju tudi zmenek, posebej svečano pa je bilo zaključno srečanje z obnovitvijo poročnih zaobljub.

Poleg vsebine, ki posega na zelo osebna področja, kot je spolnost, naju je nagovoril tudi način dela. Navodila spodbujajo odprt pogovor, skupno molitev in povezanost z Bogom in medsebojno sprejemanje. Vendar pa to ni stvar, ki bi jo enkrat za vselej opravila, ampak se je treba znova in znova vračati k temu. Velikokrat se zalotiva, da naju preganjajo samo posvetne skrbi in potrebujeva spet kvaliteten odmik za naju in Boga.

Čas, posvečen najinemu odnosu in odnosu z Bogom, je za naju vedno neprecenljiv. V tempu in načinu življenja v družini ne moreva biti dovolj povezana in duhovno rasti, če si vsaj enkrat na leto ne privoščiva odmika za bolj intenzivno duhovno delo. Zato toplo priporočava ta tečaj vsem zakoncem, ki iščejo kaj v tej smeri in si lahko vzamejo dovolj časa, da lahko sledijo urniku tečaja. Mogoče bi prišlo prav tudi zakoncem v krizi.

Zahvaljujeva se voditeljskemu paru – zakoncema Sonji in Iztoku Toplerju, ki sta požrtvovalno vodila srečanja in nas spodbujala.

Natalija in Matej Luketič iz Maribora

 

Brezplačno

Nastal je Tečaj za zakonce, ki ga od pomladi 2016 na slovenskih tleh uvajata voditeljica DMŽ Sonja Topler in njen mož Iztok.

Dodaj odgovor