Udeležencev DMŽ v letu 2014

 DIVAČA-VIPAVSKI KRIŽ

Za nami so čudoviti večeri srečanj »delavnic molitve in življenja«, ki smo jih preživljali v divaškem župnišču in zaključili s »puščavo« pri bratih kapucinih v Vipavskem Križu. Posebna zahvala gre tenkočutni voditeljici go. Ireni, ki nas je »z vsem žarom njenega srca« v molitvi združevala z Jezusom. Skozi svetopisemska vrstice smo se podajali v Sveto deželo. Občudovali Marijo, ženo vere in njen odgovor na kalvarijsko dogajanje z »ZGODI SE«. Gospod duhovnik Tomaž nas je s svojo prisotnostjo še posebej nagovarjal in vzpodbujal. In na koncu, po puščavi, smo si privoščili praznovanje s sladkimi in vabljivimi slaščicami go. Irene. Tudi torta, na kateri je bil spretno odtisnjen simbol »delavnic molitve in življenja, nam je teknila. Razšli smo se rekoč: Abba, moj ljubljeni oče – RES,VREDNO JE BILO…
Lučo

 unnamedIMG_0340-2

DMŽ Divača 2014

Delavnicamolitve in življenja na Studencih v Mariboru

Udeleženka: Božja beseda Matej 2,10-12 Obisk modrih

Tudi jaz sem sledila Luči, ki odstira temo in kaže pot k Večni luči. Prišla sem v tvoj Betlehem, Gospod, da se pustim objeti tvoji ljubezni, pravkar rojeni zame, v upanju, da me prečistiš, prineseš mir moji duši, veselje za mojo prihodnost in sprejmem tvoj načrt zame. Hvala ti Marija za tvoj “da”, ki mi je pomagal, da se dotikam Božje krhkosti, ki je postala zame dosegljiva.

Psalm 118 – Poziv k zahvali za šotorski praznik

Hvala ti Gospod, da je tvojo skrita navzočnost prepojila moje bitje, da je moja duša korak za korakom začela prepoznavati tvoje sporočilo.

Ljubi!

Ljubi z ljubeznijo križa.

Ljubi z vstajenskim veseljem

Ljubi z odpuščanjem.

Ljubi z gorečnostjo Duha.

Ljubi z močjo Kristusovega pogleda.

Ljubi z evharističnim sijajem, zastonjsko, stokratno.

Ljubi danes in zdaj z nasmehom, s petjem, s tolažbo, z objemom,

z besedo, v dejanjih. Vse naj bo Ljubezen.

Hvala ti Gospod, ker si dober in vekomaj traja tvoje usmiljenje.

Ta dva tedna miru, ki sta se dogajala v duhu kateheze Izročitev poraja mir in Odpuščanje- Ljubezen sta se me globoko dotaknila. Naučila sem se izročati v Božje roke in reči “zgodi se”. Drugi teden pa je potekal v sprejemanju lastne telesne podobe, preteklosti, sprejemanja bolezni in odpuščanja v Jezusovem duhu. Izkušnja – holokavst pa je bila vrhunec razumevanja in sprejemanja samega sebe. Rezultat teh dveh tednov pa bi takole opisala:

Napojila sem se s tišino, se odela v prijazne in lepe misli,

nahranila sem svojo dušo z mirom, srce sem obogatila z lepoto stvarstva.

Oblekla sem prizanesljivost, osvobodila sem se z odpuščanjem

in srce napolnila z ljubeznijo.

Zato zopet z veseljem odhajam med ljudi. Hvala ti Gospod.

Psalm 143 Spokorna molitev

Usliši me Gospod, ko kličem k tebi,

ko mi duh omaguje pod težo bridkosti, greha in skrbi.

Bojim se, da se bom pogreznila v temo,

naj občutim da počivaš v moji duši, me blagoslavljaš, veruješ,

opogumljaš in praviš:” s teboj grem v tvoj dan.”

Hvala ti Gospd, da si moj prijatelj.

 

Psalm 130 , psalm 86

Gospod verujem vate.

Iz globine duše se dviga glas moje prošnje k tebi Gospod.

Hiti mi pomagat, ko preživljam ure samote

in mi bolečina ne da spati.

Obriši solze, ko v skrbeh iščem pomoč, odpusti mojo krivdo.

Napolni me s pogumom, ko tavam v negotovosti.

Dopusti mi, da v najtežjih dneh preložim skrbi nate,

vzemi me v naročje, blagoslovi me, saj ti si poln dobrote.

Le kako ne bi verovala vate! Hvala ti Gospod.

Delavnica molitve in življenja v Grgarju od septembra do decembra 2014

DMŽ V GRGARJU december 2014
DMŽ V GRGARJU
december 2014

V Grgarju, vasici ob vznožju Svete gore, kjer se je rodila vidkinja Urška Ferligojeva, smo se, na pobudo br. Marjana iz Vipavskega Križa in g. Davorine Šuligoj Prinčič, zbrali v zakristiji naše župnijske cerkve sv. Martina. Šest nas je bilo, ki smo si želele in bile nagovorjene, da našo vero mogoče poglobimo, se naučimo potrpežljivo in vztrajno vstopati v molitveni odnos z Gospodom. Uvodno srečanje smo imeli 1. septembra 2014, zaključek »puščavo«, pa 13.12. na Mirenskem gradu. Po zaključenih delavnicah in celodnevnem srečanju na Mirenskem gradu, smo udeleženke, polne božje milosti in hvaležnosti v strnjeni besedi takole razmišljale:CAM00396

Spoštovana br. Marjan in g. Davorina

Petnajstič? Da, danes smo petnajstič skupaj! Na prvem srečanju smo se ob vajinem podatku, da se bomo srečevali 15 tednov, spogledale. Ali bomo zdržale? Zdržale smo, še bi zdržale.
Na prvem srečanju sta rekla; »če hočemo razumeti delavnico, jo moramo živeti«. Začetek ni bil prav lahek, vendar iz tedna v teden, je bilo lažje. Sreda je postala dan, ko smo že nestrpno pričakovale srečanja. Verjetno še marsikaj nismo razumele, vendar ste nas postavili na pot, po kateri naj bi hodile. Po tej poti ste nas tudi spremljali z lepim vodenjem. Poslušali ste nas, in mi smo napeto poslušali vas in si poskušali čimveč zapomniti ali zapisati.
Iz nekaterih psalmov, so me nagovorile vrstice: »pridite vsi, ki ste obteženih misli«, »poslušajte in boste slišali«, prosite in se vam bo dalo«, trkajte in se vam bo odprlo«.
Vidva sta potrkala na naša srca in dušo, mi smo prišli in poslušali ter prosili za sadove. Želimo si, da bi sadovi padli na rodovitna tla.
Naša občutenja naj izrazimo s preprosto besedo HVALA. Hvala vama in Bogu, ki vaju je poslal. Naj vaju varuje in spremlja na poti pri razmnoževanju talentov, ki sta jih od njega sprejela.

Ana Marija Pavlin
v imenu vseh udeleženk
(Ana Marija, Magdalena, Magda, Aliče, Elitka, Ludvika)

V Grgarju, 17.12.2014

Delavnica molitve in življenja na Karitasu v Šturjah od septembra do decambra 2014
Kristina: Se vam želim zahvaliti za vse, kar ste mi podarili.. tako v stvareh, ki jih lahko otipam, kot tiste, ki sem jih ob srcu začutila.

Stopila sem na pomembno pot, po kateri sem z vami lahko naredila prve korake.. Iz srca hvala za tako, zame, sprejemljiv  začetek k predaji Bogu, kateremu sem vedno obračala hrbet. (ne vem točno zakaj, ampak danes vem, da mi bo počasi vse razjasnil).
Vedno mi je bilo lepo..

Hvala vsem, želim vam dobro!!Dmž karitas

 

Delavnica molitve in življenja v Vipavskem Križu od januarja do aprila 2014DMZ skupina_1_Vipavski kriz_21_04_2014
Ana: Ta pristop mi je zelo blizu, ker vem in čutim, da temelji na izkušnji Ignacija L. Nagovarjali so me tu in tam rahli dotiki in spoznanje, da se lahko vedno zaneseš Nanj tudi v najtežjih trenutkih življenja. Bilo je lepo.  

Silvo : Prosila si za mnenje in naše občutke o nedavno zaključeni delavnici DMŽ. Že včeraj sem hotel nekaj napisati pa ni šlo, ker še vedno odzvanja teden zdravilnega posta. Tega sva se udeležila še v istem tednu ko smo končali DMŽ, torej bi lahko rekel, da sem prvič šel na post”pripravljen”. Najprej naj povem, da kadarkoli se spomnim na delavnico v Križu me preplavijo prijetni občutki. Res smo bili luštna skupina, ki nas je Jezus skozi srečanja povezoval in iz skoraj neznancev, spremenil v prijatelje. Najdragocenejše pri srečanjih se mi je zdela izmenjava, oziroma pogovor o tem kako se skozi razne molitvene načine približujemo Bogu in kako On potem deluje v vsakem izmed nas. Včasih je kar presenetljivo. Pohvaliti moram izredno lepo izbrane odlomke iz sv. pisma glede na temo, ki smo jo obravnavali. Razmišljanja iz knjige Življenje z Bogom so tako prepojena z osebno izkušnjo avtorja, da zelo nagovorijo. Zame je kljub temu, da že dolgo sledim bratu Ignaciju, bila delavnica zelo potrebna, odgovarja mi ritem tedenskih srečanj in “domača naloga”. Hvala še enkrat za vodenje in dobrohotno sprejemanje vseh takih kot smo. Se že veseliva ponovnega srečanja. Hvala Jezus! Silvo

Anita: No, končno sem se spravila k pisanju. Pred dnevi sva s hčerko prišli iz Assisija, kamor sem nesla tudi vas….vse…..

Kaj mi pomenijo Delavnice? Zame so bile kot duhovne vaje. Poglobile so mi vero. Pokazale, kako lahko vero prenesem v življenje. Razširile pogled: na bližnjega, nase. Približale branje svetega pisma in dojemanje prebranega. Dale možnost različnih načinov molitve. Dale so mi spoznanje, da sem nekatere načine že uporabljala, a se tega nisem zavedala. Zvečale so zavedanje o veri in s tem zvišale mojo odgovornost. Dale so mi spoznanje, da nas je polno takih, ki iščemo in da lahko drug drugega bogatimo, če bomo blagohotno sprejemali vse naše različnosti….Izkusila sem, kako lepo je srečanje, kjer ni nepotrebnega govorjenja, kjer je sprejemanje, tenkočutnost. Pokazale so mi, da če k bližnjemu pristopimo z nežnostjo, lahko odkrijemo, da je v vsakem človeku skrito bogastvo, ki pa se pogosto rodi iz bolečine. Približale so mi upanje, da sem vredna in resnično ljubljena, taka kot sem. Prav tako je vreden in ljubljen (od Boga) tudi moj bližnji.
Vse dobro.

Ljubo :Prijatelj me je vprašal: »Zakaj to delaš? Zakaj hodiš na te »delavnice?««
Odgovoril sem mu brez razmišljanja. Brez izbiranja besed. Odgovor je prišel sam. Bil je v meni.
»Ker je potem življenje mnogo, mnogo lažje!«

 Vasilija: Pošiljam kratko misel o »naših« DMŽ.
DMŽ so bile priložnost, da sem letošnje leto začela in nato nadaljevala v duhu molitve in razmišljanj. Od vsakega srečanja sem odhajala napolnjena in pričevanja, ki smo si jih podelili udeleženci med seboj, so v meni odmevala še dolgo časa. Veselila sem se sistematičnega pregleda skozi načine molitev; to vedenje mi bo prišlo prav tudi pri družinski molitvi. Hvaležna sem tudi voditeljicama, ki sta nas dobrohotno in blago vodili skozi srečanja.
Pa še nekaj misli, ki me sedaj spremljajo:
Za stvari, ki so se že zgodile, se je nesmiselno vznemirjati.
Učim se konkretno ljubiti svoje sovražnike, jim pošiljati valove ljubezni in naklonjenosti.
Ko naletim na težavo, se vprašam: Kaj bi Jezus storil na mojem mestu?

Delavnica molitve in življenja v  Velikih Žabljah od januarja do aprila 2014

P1020702P1020704

Nevenka: Bog me vztrajno išče in pošilja na pot ljudi, ki me dvigajo, usmerjajo in vodijo po poti, ki je edina prava. To je pot molitve in branja Sv. pisma, samo to je potrebno za jasen pogled na življenje. S tem pogledom stopam po poti življenja z veseljem in močjo, ki mi je dana od zgoraj. Bogu hvala! Slavi moja duša Gospoda.

Zmaga: Za udeležbo Delavnic molitve in življenja sem se odločila takoj, ko je župnik oznanil začetek teh delavnic. Čutila sem namreč potrebo po poglobljeni molitvi, ki bi bila drugačna od tistih, ki so že tradicionalne in ki jih znamo že na pamet. Tako smo se zbrali, majhna skupina, in se odločili skupaj spoznavati pot življenja z Njim, da nas pripelje do notranjega miru in sreče.
In v teh 15-ih srečanjih smo spoznali kako lahko korak za korakom, ob premišljevanju in branju Božje besede, molitvi Psalmov, pa tudi z občudovanjem stvarstva narave, začutiti osebni odnos s Kristusom in povezanost z Njim. Življenje z Njim je medsebojno prepletanje milosti in narave. Njegova ljubezen je zastonjska, ljubi nas brezpogojno in sprejme takšnega kot smo, z vsemi človeškimi napakami in težavami.

V Sv.pismu sem odkrila bogastvo, ki mi daje moč in pogum, trdno vero v Božje usmiljenje. Njemu sem izročila vse težave in pomanjkljivosti in s pomočjo Sv.Duha želim vse to nadomestiti z ponižnostjo, sočutjem, ljubeznijo, usmiljenjem in vsemi pozitivnimi lastnostmi, kakor nam jih izkazuje Jezus.

Molitveni pripočnik Srečanje mi je bil poleg Sv.pisma v veliko pomoč pri razumevanju in spremljanju razlag in same Božje besede.

Drage voditeljice delavnic, iskrena hvala in zahvala za vaš trud in pohvala za poslanstvo!

Dragica: Delavnice so potekale vsak torek zvečer po dve uri. Bilo nas je pet udeležencev: en moški in štiri ženske. Voditeljici sta nam objasnili, da je zaželjeno večje število udeležencev, a če jih ni, je tudi pet primerno.
In mi smo v ”iskanju resnic” vztrajali. Vsakič nas je navdih Sv Duha gnal z veseljem naprej.
Z dostojno držo sta voditeljici začeli pred odprtim Sv. pismom, okrašeno s šopkom cvetja in gorečo svečko, ki razsvetljuje tvojo- oz. našo pot.
Sledil je pomen srečanja, razlaga, osebna pričevanja kaj nagovarja odlomek iz Sv. pisma, ki je bil izbran. Vsak je povedal svoje pozitivno in negativno mišljenje v obtoku preteklega tedna, ki mu je sledil molitveni način. Posameznik se je skušal poglobiti v duhovno držo le teh sporočil. (oznanjam vam veliko veselje).
Vsak teden je imel svoj namen, ”pečat” v katerem smo spoznavali vrednoto našega bivanja. Imeli smo tudi molitveni priporočnik Srečanje – br.Ignacia Larrañage, v katerem smo pozorno brali vrsto poetičnih molitev in psalmov.
S petnajstim srečanjem smo zaključili s štiriurno »puščavo« na Mirenskem gradu. Vsak je povedal svoja občutja. Zelo smo majhni v tem stvarstvu, a poveličuje nas Sin Boga Očeta v Sv. Trojici.
Dragi voditeljici:
Naj govorijo v zahvalo naša srca, katerim sta nam dali upanje v Gospodu, globino. Skozi ta čas nas je spremljal objem Božje milosti. Ni prav lahko predano moliti, toda rekli smo Oče stvarstva, tu smo, če je to tvoja volja, naj se zgodi kar hočeš Ti in ne kar hočem jaz. Bogatejša je naša duša, ki nam je dana za bivanje tu in vekomaj.
Vajino poslanstvo nas je obogatilo za korake naprej – tako lahko rečemo kvišku srca. In prišli sta še v pravem času, ko množica izgubljenih morda preko nas išče, je to glas vpijočega v puščavi? In res, Bog vama stotero povrni! Stresla se je srca skala, po vsej zemlji se razlega resnica, aleluja!
Osebni vtisi:Te delavnice so moj nov kompas, ki naj bi se znala ravnati po smernicah upanja.
Iščite in boste našli in to izročilo naj dozori za večnost. Amen!
Moj izbran odlomek: Pismo Kološanom 3, 12-21
Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti.

Dodaj odgovor